Odjeljenje za epizootiologiju, patologiju i molekularnu dijagnostiku

Odjeljenje za epizootiologiju, patologiju i molekularnu dijagnostiku je jedno od četiri odjeljenja u okviru sektora laboratorije u SVL.

 

Zadaci odjeljenja su praćenje epizootiološke situacije (pojavljivanje, kretanje, širenje i suzbijanje zaraznih bolesti), zatim epizootiološka analiza rizika od unošenja i pojavljivanja zaraznih bolesti životinja, obdukcija (sekcija) leševa životinja, otvaranja lobanje divljih i domaćih životinja, patoanatomska ispitivanja, izrada patohistoloških preparata i patohistološka ispitivanja.

 

Saradnjom ovog odjeljenja sa Odjeljenjem za kliničku mikrobiologiju i parazitologiju najlakše se dolazi do brze i pravilne dijagnoze.

 

U okviru odjeljenja vrši se i utvrđivanje prisustva biomarkera (tetraciklina) u zubima i kostima u svrhu procjene stepena konzumacije mamaca, a sve u okviru akcije peroralne vakcinacije lisica i drugih karnivora.

 

Zadatak odjeljenja je pored ostalog i dijagnostika bovine spongiformne encefalopatije (BSE), kao i molekularna dijagnostika

 

U okviru odjeljenja je i dio koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu riba, rakova i školjki, gdje se izvode bakteriološka, virusološka, parazitološka i molekularno dijagnostička ispitivanja bolesti riba, rakova i školjki.

 

U primjeni metoda ispitivanja, Odeljenje za epizootiologiju, patologiju i molekularnu dijagnostiku posjeduje potrebne - odgovarajuće prostorije, kao i neophodnu opremu za izvođenje ovih ispitivanja.

 

 

Zaposleni u odjeljenju:

 

  • dr Nikola Pejović, DVM - načelnik оdjeljenja – saradnik za patologiju
  • dr Bojan Adžić, DVM - saradnik za molekularnu dijagnostiku
  • dr Radoš MIković, DVM - saradnik za zdravstvenu zaštitu riba, rakova i školjki 
  • Mato Vlaović, veterinarski tehničar

 

 

Foto Galerija: