U Odjeljenju se vrše mikrobiološka ispitivanja uzoraka hrane životinjskog porijekla i hrane životinjskog porijekla; kontrola mikrobiološke čistoće površina i pribora za pripremu hrane; kontrola u proizvodnim objektima za klanje životinja, preradu i proizvodnju hrane životinjskog porijekla u cilju samokontrole tokom sprovođenja HACCP sistema.
Takođe se vrše parazitološka ispitivanja mesa na prisustvo larvi Trichinella spiralis.
Mikrobiološka i parazitološka ispitivanja vrše se akreditovanim metodama.
U primjeni metoda ispitivanja, Odeljenje za ispitivanje hrane životinjskog porijekla i hrane životinjskog porijekla posjeduje potrebne - odgovarajuće prostorije, kao i neophodnu opremu za izvođenje ovih ispitivanja.
Od 2011. godine Odjeljenje za ispitivanje hrane učestvuje u međulabaratorijskim testiranjima osposobljenosti (''proficiency testing'') organizovanih od strane evropskih laboratorija (“National Food Agency” , Upsala, Švedska).
Znanjem i stručnošću osoblje laboratorije učestvuje u izradi zakonskih propisa na polju kontrole bezbjednosti hrane i njihovom usklađivanju sa propisima EU.
Zaposleni u odjeljenju:
- Snežana Vučinić DVM, specijalista higijene i tehnologije namirnica živ. porijekla - načelnik оdjeljenja
- Dr Ivana Zuber Bogdanović, specijalista - inženjer tehnologije, saradnik u odjeljenju
- Biljana Vujisić, labоratоriјski tehničar
- Valentina Martinović, laboratorijski tehničar
- Danijela Knežević, laboratorijski tehničar
Foto Galerija: